„BLACK CODE“ OKUPLJA PIKADISTE (Blic 2008)

Kafanska zabava prerasla u sport

Pikado klub „Black Code“ je, na ideju Aca Babića i Srđana Savkovića, osnovan pre skoro godinu dana i prvi je u Novom Sadu registrovan u Ministarstvu sporta. Članovi ovog kluba uspeli su da ostvare dobre rezultate, pa i da se plasiraju na Evropsko prvenstvo održano u Italiji u junu ove godine.

– Ideja o pokretanju kluba potekla je iz jednog sasvim običnog druženja. Pomislili smo da iz te zabave kojoj smo bili posvećeni možemo krenuti i u jednu profesionalnu priču. Tad nismo ni znali da li je i koliko pikado kod nas uopšte i zastupljen. Samo smo imali želju da se taj sport i kod nas konačno zvanično zaigra – priča Aco Babić, jedan od osnivača kluba.
Ono što ih je posebno motivisalo za bavljenje ovim još uvek nezvaničnim sportom, priča Babić, činjenica je da za pikado nisu potrebne naporne pripreme, kao što nije potrebno ni početi sa treninzima u najranijem detinjstvu da bi se postigao uspeh.
– Najvažnije je imati talenat, sigurnu ruku i dobru koncentraciju. Ipak, bez obzira na sve to, dobar igrač pikada mora bacati barem sat i po dnevno da bi ostao u vrhunskoj formi i da bi uspeo da se plasira na evropska i svetska takmičenja – priča Babić.
Jedno od takvih takmičenja neke od novosadskih pikadista očekuje već 2012. godine, na sledećoj Olimpijadi, kada će pikado biti prikazan kao demonstrativni sport. Za razliku od Olimpijade, ovdašnja javnost, ali i zvanične institucije, pikado još uvek shvataju tek kao zabavu.
Pikado se kod nas doživljava kao neka vrsta kafanske zabave i dokoličarenja. Sa druge strane, u svetu je pikado već odavno priznat sport. Pogotovo u Engleskoj, gde se, recimo, svake godine održava turnir na kome učestvuju najbolji svetski igrači, a na kome je nagradni fond pola miliona funti. Mislim da bi pikado i ovde trebalo shvatiti mnogo ozbiljnije. Za početak ga treba podržati, što moralno, što finansijski, iako pikado generalno uopšte nije skup sport. Ja ga shvatam kao dobru zabavu i druženje, ali i kao sport koji je zasigurno jedan od najpoštenijih igara, s obzirom na to da u njemu nije potreban ni glavni, ni linijski sudija, a za pobedu su presudni sportski duh, koncentracija i želja za pobedom – veli Babić.

Bez alkohola i duvana
– Iako ljudi pikado uglavnom vezuju za kafanu i kafiće, verujem da su mnogi igrači veći sportisti od mnogih drugih. Ne postoji nikakvo pravilo, ali znam da pikadisti uglavnom niti piju, niti puše, i obično su u svakom smislu sportski nastrojeni. Takav način života svakako nije obavezan za bavljenje pikadom, ali, naravno, nije poželjno ni imati u timu nekog ko je alkoholičar. Pikado je zapravo kao neki rekreativni šah u pokretu, u kome je bitna i fizička spremnost i talenat, ali i koncentracija i bistra glava – veli Babić.

Kompletan članak u Blicu

Овај унос је објављен под Pikado u medijima. Забележите сталну везу.

Оставите одговор